میکرو ارگانیسم در کشاورزی چه کاربردی دارند
زمان مورد نیاز برای مطالعه: حدود ۵ دقیقه
خلاصه محتوا :
میکروارگانیسم ها در کشاورزی اهمیت ویژهای دارند؛ بر خلاف برخی افراد که گمان می کنند میکروارگانیسم ها عامل بیماری ها و آلودگی های گیاه و خاک هستند؛ اما اکثر آنها میتوانند نقش حیاتی را در کشاورزی ایفا نمایند.برخی از این میکروارگانیسم ها توانایی از بین بردن آفات را داشته و در نتیجه به تولید محصول بهتر و باکیفیت تر کمک شایانی می نمایند. برخی از آن ها در کشاورزی با ترشح موادی از خود، خاک را مغذی نموده و با مغذی نمودن خاک رشد گیاه را افزایش میدهند؛ این موجودات میکروبی جزو لاینفک ریز اجزاء زنده خاکی هستند.
به هر حال امکان کشاورزی تا حد زیادی مرهون وجود میکروارگانیسم های خاک خصوصاً باکتری ها است. به عنوان مثال ۶۰ درصد نیتروژن خاک توسط بسیار ی از این موجودات زنده خاکی چون ریزوبیوم هایی که در ریشه حبوبات زندگی می کنند؛ تثبیت می شود. در واقع باکتری ها امکان واکنش تبدیل گاز نیتروژن به آمونیاک را فراهم می آورند. تاثیر میکروارگانیسم ها در کشاورزی به همین موارد محدود ختم نشده و کاربردهای گسترده تری را در بر میگیرد؛ وجود همین میکروارگانیسم ها در فعالیت های زراعی باعث شد تا بیوتکنولوژی به کشاورزی راه پیدا کند و تحولات شگرفی در کشاورزی ایجاد شود.
میکروارگانیسم ها در کشاورزی چه تحولاتی را ایجاد کردهاند؟
در بیوتکنولوژی کشاورزی با استفاده از تکنیک های مهندسی ژنتیک مانند کلون کردن از طریق باکتری ها یک یا چند ژن کد کننده را به گیاهان وارد میکنند و ویژگیهای مثبت جدید در گیاهان ایجاد می نمایند.
به عنوان مثال میتوان از طریق میکروارگانیسم ها در کشاورزی خصوصا باکتری ها، گیاهانی را تولید نمود که در مقابل حمله آفت ها مقاوم باشند؛ در نتیجه استفاده از آفت کش ها کاهش چشمگیری پیدا کرده و به دنبال آن آلودگی خاک، هوا و محیط زیست کاهش پیدا میکند. به خاطر داشته باشید که استفاده زیاد از آفت کش ها و سموم کشاورزی برای سلامتی انسان مضر بوده و سرطان را به دنبال میآورد.
حشرات در کشاورزی مشکلات زیادی ایجاد می نمایند به همین سبب کشاورزان برای این که محصولات را از حمله حشرات در امان نگهدارند؛ از سمومی مانند پیرتروئید ها و ارگانوفسفات ها استفاده می نمایند؛ این سموم جزو سم های غیر اختصاصی بوده بدین معنی که علاوه بر اینکه حشرات حمله کننده به محصولات کشاورزی را نابود می کند ممکن است گونه های دیگر حشرات را که بعضاً حشراتی مفید هستند را نیز نابود نماید؛ به همین سبب بیوتکنولوژی کشاورزی برای حفظ محیط زیست و اکوسیستم و جلوگیری از نابودی حشرات مفید با استفاده از میکروارگانیسم ها در کشاورزی گیاهانی transform( تغیر شکل یافته ) تولید کردهاند که این گیاهان در درون خود اندوتوکسین تولید کرده و در صورت حمله حشرات از خود دفاع می کنند؛ شاید برای شما سوال پیش بیاید که گیاهی که به این صورت تولید شده است آیا می تواند برای انسان مضر باشد؟
آیا استفاده از میکروارگانیسم ها در کشاورزی و تولید گیاهان تراریخته کار صحیحی است؟
برخی از مخالفان تراریخته با سیاه نمایی و فرافکنی اذعان میکنند که این گیاهان می توانند برای سلامتی مضر باشند چون دارای ژن تغییر یافته هستند؛ در حالیکه تمامی ژن ها در تمامی موجودات از واحدهای یکسانی تشکیل شده اند و همگی در واحدهای خود دارای اکسیژن، نیتروژن و بازهای مختلف هستند؛ این ژنها در دستگاه گوارش انسان به واحدهای سازنده خود تبدیل شده و در نتیجه نمی توانند برای انسان ضرری در پی داشته باشند.
محصولات کشاورزی وقتی مضر می شوند که توسط بشر آغشته به سم های مختلف شوند؛ آغشته شدن محصولات کشاورزی به سم باعث ورود سم به بدن انسان و در نتیجه ایجاد جهش در کروموزوم های انسان شده و بار زیادی را نیز به کبد تحمیل میکند؛ در حالی که اگر ژن تولید کننده آندوتوکسین به خود گیاه وارد شود در حالت حداکثری ۱۲۰۰ نانوگرم در گیاه تولید میشود که این مقدار بسیار ناچیز بوده و در صورت تولید شدن توسط گیاه دفع می شود.
دقت داشته باشید که ژن وارد شده به گیاه در هنگام حمله حشرات به گیاه بیان می شود و در واقع به عنوان یک مکانیزم دفاعی در گیاه نقش ایفا می کند. در حالیکه در هنگام استفاده از سموم کشاورزان از نظم خاصی پیروی نکرده و گیاهان را به دوزهای مختلف سم آغشته کرده و اثرات زیانباری را برای اکوسیستم و محیط زیست به بار می آورند؛ ضمن اینکه در این روش برخی از حشرات حمله کننده به گیاه به دلیل پناه گرفتن در زیر برگ ها از بین نرفته و همچنان اثر زیانبار خود را به محصولات کشاورزی وارد می نمایند.
آیا می توان از میکروارگانیسم ها در کشاورزی به عنوان کود زیستی بهره برد؟
استفاده از کودهای شیمیایی ضررهای جبران ناپذیری برای محیط زیست دارد. آلودگی آب ها، آلودگی خاک، هزینه بالای تولید و تهدید سلامتی انسان از مهمترین ضررهای کودهای شیمیایی است. حذف کودهای شیمیایی و تولید کودهای زیستی هدفی است که در کشاورزی پایدار مورد توجه قرار می گیرد. میتوان از باکتریها و سایر میکروارگانیسم های بومی یک منطقه به عنوان کود زیستی استفاده نمود.
پایین بودن هزینه تولید، عدم آلودگی آبها و خاک، افزایش توان خاک برای باروری، تولید باکیفیت و سالم محصولات کشاورزی از جمله منافع استفاده از میکروارگانیسم ها در کشاورزی به عنوان کود زیستی است.
نتیجه گیری:
در نظام های کشاورزی پایدار کاربرد کودهای زیستی از اهمیت ویژه ای در افزایش باروری و حفظ حاصلخیزی پایدار خاک برخوردار است. امروزه استفاده از ظرفیت های طبیعی ارگانیسم های مفید خاکزی با هدف بهره گیری از توانایی و پتانسیل آنها به منظور تولید حداکثر محصول مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به سازگاری میکروارگانیسم ها با شرایط محیطی و اقلیمی زیستگاه خود، استفاده از باکتر یهای غیر بومی که از مناطقی با ویژگی های متفاوت نسبت به شرایط اقلیمی هر منطقه بدست آمده اند، جهت تولید کود زیستی و استفاده از آنها در شرایط اقلیمی یک منطقه، مسلماً از کارایی کافی برخوردار نخواهد بود. بنابراین استفاده از باکتری های بومی که با شرایط خاک و اقلیم منطقه سازگار هستند، برای تولید کود زیستی از ارزش ویژه ای برخوردار است. کودهای زیستی در مقایسه با کودهای شیمیایی از منافع اقتصادی و زیست محیطی فراوانی برخوردار هستند. کودهای زیستی علاوه بر صرفه اقتصادی، باعث پایداری منابع خاک، حفظ توان تولید در دراز مدت و جلوگیری از آلودگی محیط زیست می گردد. از سوی دیگر، تولید محصولات غذایی با کیفیت که محصول کودهای زیستی است، نه تنها باعث رضایت خاطر مصرف کنندگان می شود بلکه تأمین و تضمین سلامت جسمی آنان را نیز به همراه دارد. امروزه اهمیت کودهای زیستی نه به خاطر تأمین نیازهای گیاه، بلکه کاربرد آنها از آن جهت که به محیط زیست آسیب نمی رساند و به بهبود کیفیت محصولات کشاورزی و در نتیجه سلامت مصرف کنندگان کمک می کند، از توجه ویژه ای برخوردار است. در این رابطه می توان انواع باکتری های را نام برد که از طریق بهبود رشد گیاه سبب افزایش عملکرد گیاهان زراعی می شوند. این باکتر یها از (PGPR) محرک رشد گیاه طریق یک یا چند مکانیزم موجب افزایش رشد گیاهان می شوند. سازوکارهای فعالیت باکتری های محرک رشد جهت تحریک رشد گیاهان می تواند به صورت مستقیم مانند افزایش فراهمی زیستی عناصر غذایی و یا غیر مستقیم مانند کنترل زیستی عوامل بیمارگر گیاهی انجام گیرد.
دریافت مطالب جدید و کدهای تخفیف ویژه اعضاء با عضویت در کانال تلگرام: @enviroscience_ir
برای ارتباط با پشتیبان سایت اینجا کلیک کنید: تماس با پشتیبان
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.