لزوم توسعه کشاورزی پایدار چیست؟
لزوم توسعه کشاورزی پایدار چیست؟
در عصر حاضر تفکر کشاورزی پایدار و تبدیل صنعت کشاورزی از مصرف پر نهاده به مصرف کم نهاده اهمیت زیادی یافته است. در اواسط قرن بیستم اهمیت زیادی به کشاورزی پایدار داده نمی شد و تنها هدف کشاورزی تامین منابع غذایی بدون توجه به حفظ منابع طبیعی بود.
تا اینکه با افزایش جمعیت و نیاز به منابع غذایی بیشتر، تخریب محیط زیست، کم شدن منابع طبیعی و انرژی غیر تجدید شونده دانشمندان تصمیم گرفتند تا کشاورزی را به سمتی پایدار هدایت نمایند؛ به گونه ای که ضمن تامین نیازهای غذایی، منابع و ذخایر طبیعی حفظ شود و مواد غذایی تولید شده صرفاً منبعی برای تامین غذا نباشند بلکه بتوانند به حفظ سلامت بشر نیز کمک نمایند؛ پس می توان گفت منظور از کشاورزی پایدار این است که با مدیریت موفق و استفاده صحیح از منابع، بدون تغییر در کیفیت محیط زیست بتوان منابع غذایی را برای بشر تامین کرد که این منابع غذایی هیچ گونه اثر سوئی برای سلامتی نداشته باشد و از نظر اقتصادی نیز کشاورزی به حالتی پویا برسد.
-راهکارهای موثر در کشاورزی پایدار
↔
↓
برای این که بتوان کشاورزی را از حالتی سنتی به حالتی پایدار و پویا رساند؛ باید راهکارهای موثر را برای آن در نظر گرفت. افزایش جمعیت، ایجاد فرهنگ مصرف در بین جوامع، عدم تعادل بین تولید و مصرف، استفاده بی رویه از سموم کشاورزی، آلوده شدن آبهای زیرزمینی با استفاده از سموم کشاورزی، آلوده شدن خاک های کشاورزی، کاهش زمین های حاصلخیز، مضر بودن و سرطان زا بودن سموم کشاورزی و غیره از جمله دلایلی هستند که باعث شد مهندسین کشاورزی، مهندسین محیط زیست، زیست شناسان و زیست فناوران راهکارهایی را برای کشاورزی ارائه دهند و کشاورزی را از سمت سنتی به سمت کشاورزی پایدار هدایت نمایند.در دهه های اخیر رشد و توسعه فناوری های زیستی و مهندسی ژنتیک باعث شده تا کشاورزی به حالتی پویاتر برسد.
از جمله راهکارهایی که برای کشاورزی پایدار ارائه می شود؛ کشاورزی زیستی یا ارگانیک است که در ادامه به تبیین آن خواهیم پرداخت.
-آیا کشاورزی زیستی یا ارگانیک به کشاورزی پایدار کمک می کند؟
↔
فدراسیون بین المللی جنبش کشاورزی زیستی IFOAM کشاورزی ارگانیک را نوعی کشاورزی قلمداد می کند که در آن سلامت خاک، سلامت انسانها، پایداری اکوسیستم ها در نظر گرفته شده است. کشاورزی ارگانیک بر فرایند های بوم شناسانه، تنوع زیستی و ژنتیکی و چرخه های سازگار با شرایط محلی تکیه می کند.
کشاورزی ارگانیک یا زیستی آمیزهای از کشاورزی به روش های سنتی و علمی است؛ در این روش از آفت کش های ترکیبی، کودهای شیمیایی، آنتی بیوتیک ها و هورمون ها در تولید های گیاهی و دامی استفاده نمی شود.
در کشاورزی ارگانیک از روش های نوین زیستی مانند انتقال ژن نیز استفاده نمی شود؛ در کشاورزی ارگانیک به جای کود از کمپوست ها استفاده شده و به جای سم و دفع آفات از روشهایی مانند انسکتاریوم استفاده می نمایند؛ به طور کلی میتوان گفت که در این روش از نهاده های طبیعی به جای نهاده های شیمیایی استفاده می نمایند. کشاورزی زیستی میتواند این هدف کشاورزی پایدار که حفظ مَنابع و طبیعی و عدم تخریب محیط زیست و تغییر کیفیت خاک و آب است را به خوبی برآورده سازد.
↵
↓
-استفاده از روشهای نوین کشاورزی برای رسیدن به کشاورزی پایدار
یکی از راهکارهای بسیار موثر برای رسیدن به کشاورزی پایدار استفاده از روشهای نوین در کشاورزی است. این روش های می تواند مربوط به نحوه کشت، آبیاری، دفع آفات و غیره باشد. استفاده از روشهایی مانند آیروپونیک، هیدروپونیک یا آکواپونیک می تواند به توسعه پایدار در کشاورزی بینجامد.
آیروپونیک به معنای هواکشت بوده و در آن از خاک به عنوان بستر برای گیاهان استفاده نمی کنند؛ با استفاده از این روش می توان گیاهان عاری از بیماری کشت داد. از آنجا که در این روش ها تماس گیاهان با یکدیگر کم است در نتیجه انتقال بیماری در این روش های کشت مشاهده نمی شود. از آنجا که تلفات آب در این روش ها نزدیک به صفر است و قطره قطره آب در این روش بازیافت شده و وارد چرخه می شود؛ این روشها در کشاورزی پایدار اهمیت بسزایی پیدا کردهاند.
صرفه جویی در میزان کود حداقل به میزان ۶۰ درصد، بهره وری بسیار بالا، عدم تخریب بافت خاک، تولید مقدار زیادی مواد غذایی در یک سطح کم از مهم ترین مزیت های این روش ها است.
↔
-کشاورزی پایدار و رسیدن به اقتصاد پویا
↔
همانطور که در سرتیترهای قبل ذکر شد؛ یکی از اهداف توسعه پایدار در کشاورزی رسیدن به اقتصادی پویا است. اگر روش هایی که برای رسیدن به کشاورزی پایدار در نظر گرفته شده است؛ به خوبی اجرا شود میتوان به اقتصادی پویا رسید. بسیاری از روش ها به ما کمک میکند تا در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی به خودکفایی رسیده و نیاز به واردات را رفع نماییم؛ به عنوان مثال اگر روش کشت هیدروپونیک یا آیروپونیک توسعه پیدا کند؛ میتوان در یک سطح محدود میزان زیادی از یک گونه گیاهی را تولید کرد؛ مثلاً میتوان در یک مکان هزار متری به اندازه یک گلخانه یا زمین ۶۰۰۰ متری زعفران کشت نمود. تولید این میزان زعفران میتواند باعث توسعه صادرات بیشتر زعفران به خارج از کشور شود و ارز زیادی را وارد نماید.
کاربر گرامی برای پشتیبانی حتما در سایت ثبت نام و با وارد شدن در پنل کاربری می توانید از بخش تیکت شخصی با پشتیبان در ارتباط باشید
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.